Störst chans till jobb

Idag väljer många att studera vidare efter avslutade gymnasieutbildning, men det är inte alla kurser som ökar chanserna till jobb efter erhållen examen – så till inom vilka branscher bör man inrikta sina studier för störst chans till att få jobb när man sedan är klar?

Affärsman och -kvinna teckningAtt jobb inom ekonomi/administration är populärt råder det ingen tvekan om, och just därför är konkurrensen om dessa jobb väldigt hög – och det har gjort att många väljer att söka sig till högre studier innan de börjar söka jobb. Och vill man in på arbetsmarknaden inom just ekonomi- och administrationsområdet finns en del utbildningar som ger större chans till jobb när examen väl är tagen. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur nio av tio civilekonomer har jobb inom ett halvår och hälften av alla som studerar civilekonomi faktiskt blir erbjudna jobb redan innan studierna ens är klara. Så om detta är inom ens intresseområde kan det verkligen vara värt att söka sig till sådana utbildningar om man vill öka sina chanser att få jobb fort – och även en hög lön. Nya siffror visar nämligen att man som utbildad inom ekonomi inte bara har stor chans att få jobb utan även stor chans att tjäna en riktigt hög lön. Bland annat skriver Aftonbladet om hur det faktiskt inte bara är just renodlade civilekonomer som ligger bra till utan även andra former av ekonomer, och det spelar in en del vilket universitet man studerat vid. Deras lista på yrken med högst lön ser ut som följande:

  1. Företagsekonomi – studenter från Handelshögskolan i Stockholm
  2. Industriell Ekonomi – studenter från Lunds Universitet
  3. Industriell Ekonomi – studenter från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm
  4. Data- och systemvetenskap – studenter från Stockholms Universitet
  5. Data och/eller elektroteknik studenter från Linköpings Universitet

danskpoker.orgAnledningen till att just studenter från Handelshögskolan i Stockholm toppar listan förklarar chefen för career services vid högskolan vara på grund av att så många som 25 procent av deras studenter efter examen väljer att arbeta utomlands. och vanligaste platsen de hamna på är i London inom finanssektorn och management consulting vilket drar upp lönen ordentligt. Så något att lägga på minnet är definitivt att ekonomiutbildningen vid Handelshögskolan i Stockholm ett säkert kort om man är sugen på att både ha ett jobb direkt efter examen och dessutom få en saftig inkomst. Dock är det inte bara ekonomer som har lätt att få jobb efter examen. Även branscher inom byggteknik är bra kort att satsa på om man inte är speciellt intresserad av ekonomi eller om man tycker om att arbeta mer med händerna än med miniräknaren. Till exempel skriver Metro att utbildningar med stark koppling till arbetslivet också kan vara säkra på att haffa ett jobb, värre är det dock för filosofer och andra utbildningar med smal kompetens. Så precis som man tipsar om i tidningen Jnytt kan det vara bättre att välja en utbildning med fokus på bilbranschen än en med fokus på Nietzsche – eller inom ekonomi och administration om man vill tjäna pengar!