I postorderns skor

Precis som Galenskaparna och After Shave sjunger så är staden den här texten handlar om känd för att ha närt en hel postorderindustri också som textilindustrins huvudstad. Staden är belägen i västra delen av Sverige, närmare bestämt i Västra Götaland och ännu mer precist i hjärtat av Sjuhäradsbygden, där ligger Borås.

Borås är framförallt känt för sin tidigare omfattande textilindustri. Dock har många klädföretag flyttat sin produktion utomlands genom årens lopp. Men det finns faktiskt några klädmärken vars huvudkontor fortfarande ligger i Borås, ett exempel på det är bland andra Gina Tricot.

Lång historia av textilier och lager

Under 1900-talet blomstrade textilindustrin i staden och i samband med det startades ett av Sveriges första postorderföretag. Idag finns det företaget inte längre kvar, däremot har det under årens lopp dykt upp nya företag så som NetOnNet som också är känt som postorderföretag eftersom de grundade hela sitt bolag på idéen att inte ha någon fysisk butik alls utan att enbart satsa på lager. De lärde sig snabbt att ett stort lager är viktigt att ha om du ska ägna dig åt postorderindustrin. Och det är något som de lever efter fortfarande idag.

På det viset har de också varit med och bidragit till att Borås fortfarande är känt som ett av Sveriges största postorderstäder, även om branschen har förändrats extremt mycket de senaste tjugo åren. Många postorderföretag och företag inom textilindustrin blev tvungna att lägga ner samtidigt som det gynnade e-handelsindustrin istället. Det beror på att många av de äldre postorderföretagen agerat föregångare till dagens e-handelindustri. Ett tydligt exempel på det är att företag som Ellos som startades som postorderföretag redan på 40-talet idag inte alls livnär sig på att vara ett postorderföretag utan att istället vara en välutvecklad e-handel.

Att Borås fortfarande utgör en viktig del av textilindustrin återspeglas på andra sätt också. De är nämligen fortfarande hem åt en av de mest kända textilhögskolorna för att nämna ett exempel. Sedan finns det fortfarande textilföretag kvar i Borås, dock är de inte lika många eller lika stora som i början av 1900-talet. Här kommer en lista på tre kända textilföretag och/eller postorderföretag (numera e-handelsföretag) med förankring i Borås idag:

  • Ellos
  • Gina Tricot
  • NetOnNet