Tid för omställning?

I dag skriver vi om hur man kan sadla om och vidareutbilda sig, eller helt ombilda sig, mitt i livet. Samt om hur ekonomin kan klaras av i tider då omställning sker, bland annat med ett kortare lån för att klara upp kärvare sträckor på resan mot ett nytt liv.

jobb och utbildningI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur denna månad, januari, är lite av en mager måndag ekonomimässigt och hur det kan avhjälpas dels med hjälp av en budget med prioriteringar men även tänka långsiktigt hela året för att inte hamna i den knipan, hos Meddelandelån kan du låna pengar till exempel, för att klara av en kortare torka en månad, för att sedan vara tillbaka på banan och starkare dessutom.

Om en sedan utbildar sig och kanske har barn är det viktigt att tänka på vad man köper och inte köper, för man kan spara in mycket pengar genom att tänka ekonomiskt. Se över avtal, filmabonnemang, försäkringar, sparkonton och se var man kan spara in pengar. Andra saker att tänka på är:

  • Se över lån och resor
  • Strama upp matinköpen – matlådor är billigt
  • Köp begagnat
  • Rygga inte för räkningarna, att avvakta gagnar ingen
  • Budget- och skuldrådgivare finns i alla kommuner som kan hjälpa att prioritera när det kommer till räkningar som ska betalas

Att förändra sitt yrkesliv på olika sätt

I en artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om en tjej som sadlade om vid 39-års ålder, genom att då inleda sin akademiska karriär. Modigt och befriande på många sätt. Det är ju inte alla som vågar byta bana, mitt i livet, eller mitt i vuxenlivet i alla fall. Det kanske främst gäller att göra slag i saken och vänja sig vid en ekonomi som inte är alls lika stark som när en jobbar heltid. Tips från kvinnan i artikeln som studerar textilier är att man bara ska göra det, och att man kan studera halvtid eller enstaka kurser och jobba vid sidan av om det är krångligt att få ihop det med ekonomin, men det gäller att stänga av tv:n och bara slå slag i saken om man ska komma någon vart.

Sedan krävs det ibland bara en förändringens vind, även om man vill fortsätta inom det yrke som man initialt valt att arbeta med. Om man är lärare finns det till exempel en hel del utbildningar, kurser och konferenser som erbjuds de som vill utvecklas. På Skolverkets hemsida kan man läsa mer om detta.