Kompetensbrist i Sverige

Att söka jobb borde vara lättare än någonsin – på svenska arbetsplatser runt om i landet råder det stor kompetensbrist, i alla fall inom vissa yrken.

Tidigare har vi skrivit om hur man kan bredda kompetensen på arbetsplatsen genom att anställa fler utlandsfödda, något som är bevisat genom en välrenommerad studie. Och just nu för de arbetssökande bör det vara enkelt att få jobb, i alla fall inom vissa yrken där det just nu råder stor kompetensbrist. Några yrkesgrupper som fullkomligt skriker efter nya medarbetare är till exempel inom IT där man både söker IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare. Men det är inte bara här som fler medarbetare behövs kan Metro rapportera som även listar civilingenjör, kock, lärare för grundskola och förskola och mekaniker som några utav de mest behövande grupperna – men kompetensen kan redan finnas i Sverige om man ska se till Migrationsverkets statistik över vad personer som invandrar till landet har för utbildningar med sig i bagaget.

Svårt att möta efterfrågan

Arbetsförmedlingen 625x390Vad man nu kan se är hur det råder stor arbetsbrist inom flertalet yrkesgrupper och det gör att man i dagsläget inte kan möta efterfrågan inom dessa yrken. Anledningen till detta är för att det inte finns tillräckligt många personer som besitter rätt sorts kompetens och det medför att konkurrensen för arbetssökande inom dessa yrkesgrupper också är mycket låg. Med andra ord finns goda chanser till jobb för den med rätt kompetens. Vad man dock ska hålla i minnet är att personer med rätt kompetens invandrar till Sverige dagligen och enligt uppgift från Migrationsverket så fick under 2015 hela 3 000 IT-arkitekter och systemutvecklare uppehållstillstånd – något som också medför en viktig uppgift för Arbetsförmedlingen att integrera dessa människor även på arbetsmarknaden. Detta innebär också att många hål på arbetsmarknaden inom kort kan komma att fyllas så fort integreringsarbetet är klart så kommer man även kunna ta tillvara på den arbetskraft och kompetens som faktiskt finns att anställa.

Yrken som skriker efter kompetens just nu:

  • IT – arkitekter, systemutvecklare och testledare med flera
  • Civilingenjör
  • Kock
  • Lärare för grundskola och förskola
  • Mekaniker – olika sorters fordon och motorer
  • Vårdpersonal – skötare, vårdare och personliga assistenter med flera
  • Hantverkare – olika specialistgrupper
  • Lärare för universitet och högre utbildning
  • Bagare och styckare inom köttindustrin