Cykla till jobbet

Är du med på en av planetens största utmaning? Om vi alla skulle börja cykla till jobbet skulle det bli trångt på cykelvägarna. Å andra sidan skulle luften vi andades bli friskare, renare och dessutom innehålla betydligt mindre koldioxid som skapar uppvärmning av jorden. Cykelstället ökar chanserna att du faktiskt tar din cykel, och de som inte cyklar slipper ilskna till över att cyklarna ligger härs och tvärs. Det finns många smarta sätt att få folk att inse fördelarna med att ta cykeln istället för bilen. Renare luft, godare hälsa och bättre ekonomi.

Dags att investera i ett riktigt bra och stabilt cykelställ? Du kanske gör en av ditt livs smartaste inköp, för det har nämligen visat sig att bra cykelställ ökar chanserna för dig att faktiskt ta cykeln till jobbet. Visst är det en fråga om psykologi bakom det, men vi människor behöver goda skäl att ta cykeln ibland. Speciellt om vädret inte är det bästa, och vi vet ju att i vårt nordiska klimat är det inte alltid optimalt att ta cykeln. Genom att investera i bra kläder och bra däck kommer du dock långt, och då har du ändå inte ens kommit i närheten av vad du behöver lägga ut för underhåll av din bil.

Stockholmare kan gott ta cykeln

Jo, vi medger att om du bor på landsbygden och har ett par mil till jobbet så gör du bäst i att ta bilen eller bussen till jobbet. Men för de som bor i storstan finns det egentligen inga goda skäl kvar att ta bilen. I en undersökning visade sig nämligen att en stockholmare i genomsnitt har en halvtimmes cykelfärd till jobbet. Där bor man helt enkelt så pass nära att majoriteten hade kunnat ta cykeln. Det hade gynnat den stockholmska luften, och dessutom sänkt siffrorna på den eskalerande fetman. Det finns många skäl till att ilskna över cyklister, speciellt om de gör överträdelser mot regler om cykelförbud. Men man ska också komma ihåg att de gör många, även dig, en tjänst.

Men det är inte bara i Stockholm som man gynnas av cykeln. I Sydöstran påpekas det också att det finns goda skäl att ta cykeln. Man ska inte heller glömma att en cykel kostar betydligt mindre att underhålla än en bil som det slits på kopplingen varje dag i trafikköerna.

Ett cykelställ ökar chanserna att folk tar cykeln

Det har också visat sig att cykelställ ökar chansen att folk faktiskt lämnar bilen hemma och tar cykeln istället. I Uppsala har man länge haft detta på dagordningen eftersom det fullkomligt svämmar över av cyklar där. Genom att sätta upp smidiga, stabila cykelställ runt omkring på offentliga platser tillgängliggör man cyklismen. Man ska också komma ihåg hur viktigt det är med att det finns säkra cykelvägar att ta för cyklisterna. Inte bara för att cyklarna ska hållas undan från bilvägarna, men det ska också finnas tydliga linjer för att skilja fotgängare från cyklisterna. Annars kan olyckor ske.