Tips inför löneförhandlingen

Snart är året över och vi kliver in på ett nytt år vilket även betyder att det är dags för den årliga löneförhandlingen. Men hur ska du göra för att få den lön du önskar? Det finns en del beprövade knep som du kan använda!

Får du rätt lön för ditt jobb? Många tycker inte att de får det, men som tur är finns alltid chans att öka siffran i lönekuvertet och det är genom den årliga löneförhandlingen. Men visst kan det vara svårt att veta vilka argument som faktiskt biter på chefen. Att bara vilja ha högre lön för att man tycker att man förtjänar det, räcker inte. Så är det bara. Det du måste göra är att visa chefen vad det är du gör i ditt vardagliga arbete som gör att du ska få en bättre lön och du måste även påvisa vilka nya arbetsuppgifter du tagit dig an under året som varit. Har du till exempel bara gjort samma sak hela året och inte presterat bättre eller gjort något nytt i arbetet som kan visa på bättre resultat för företaget eller din effektivitet kan det bli svårt att få upp siffran. Turligt nog finns en del beprövade knep och metoder för att få chefen att vilja befordra dig rent lönemässigt.

Så höjder du din lön

Något som Metro skriver om är hur du med hjälp av din argumentationsförmåga kan se till att höja din lön vid lönesamtalet. Men det gäller att du sköter det snyggt. Till exempel skriver man om en del fällor som du bör undvika i denna situation. Exempelvis ska du alltid utgå från dig själv och hur du jobbar, inte jämföra dig med en kollega. Det ser chefen som något negativt. Bästa är att förbereda dig väl inför samtalet. Ha koll på fakta kring branschens utveckling, vad medellönen är för din roll och hur löneutvecklingen ser ut inom din företagsbransch helt enkelt. Likaså kan det vara bra att tänka på just vilka nya uppgifter du tagit dig an under året. Det är nämligen något de flesta företagen använder som måttstock på hur mycket de väljer att justera lönerna – den som tagit sin an mer får också högre lön, kort sagt. Tips nummer två att lägga på minnet är vilka argument du ska använda dig av. Bästa är att öva innan med en kompis och hitta vad chefens motargument skulle kunna vara och sedan hitta vägar runt dem. Är du dock fortsatt osäker. Ta hjälp av en coach som kan peppa dig inför mötet och kolla upp lönestatistik på nätet – då kan du i alla fall komma något förberedd till löneförhandlingen och kanske till och med vinna den!