Arbetskläder för en hantverkare

Förutom rätt utbildning, material och verktyg så är förmodligen kläderna det viktigaste att tänka på för en hantverkare. Funktionella, slitstarka och bekväma arbetskläder för ibland extrema förhållanden är bara några av kraven en hantverkare ställer på sin arbetsuniform.

När du som hantverkare anskaffar och exempelvis är ute efter att köpa ett par nya arbetsbyxor så finns det många saker att ta i beaktande. Vissa kvalitetskrav är viktigare än andra när det gäller arbetskläder. Står du exempelvis inför uppgiften att köpa nya arbetsbyxor så finns det många parametrar att ta med i sin bedömning

Kriterier att tänka över gällande inköp av arbetskläder för hantverkare

  • Komfort
  • Användbarhet
  • Pris
  • Miljöpåverkan

Det viktigaste när du köper nya arbetskläder är såklart hur bekväma de är. Ingen vill gå runt på jobbet i kläder som inte sitter bra. Arbetsbyxor får exempelvis gärna vara lite för stora då du som hantverkare ofta rör dig i onaturliga positioner och behöver spelrum. Beroende på vad byxorna skall användas till så behöver de olika funktioner. En andra aspekt som blir viktigare för allt fler är miljöpåverkan. Numera finns byxor som är helt klimatneutrala även för hantverkaren. Priset är såklart också viktigt då ingen vill betala för mycket för någonting som inte håller måttet. Däremot är ett högt pris för hög kvalitet något att eftersträva då det i längden förmodligen blir mycket billigare än att köpa flera par för en lite mindre summa.

Arbetskläder, en politisk fråga

Temat arbetskläder har till och med nått riksdagsnivå, något beslut är dock ännu inte fattat men ett positivt sådant inom en bransch, kan bli prejudicerande även för andra. Ofta får du som anställd ett bidrag av sin arbetsgivare för att inhandla arbetskläder. Inom andra branscher kräver arbetsgivaren att den anställde själv skall köpa sina arbetskläder och dessutom stå för kostnaden. Praxis är att den anställde får ett bidrag till inköp av arbetskläder.