Frilansa och få mer frihet

Vill du tjäna lite extra pengar vid sidan av din ordinarie inkomst? I så fall kan du testa på att frilansa. Då är du inte anställd av någon utan tar uppdrag på egen hand. Fundera på vad du kan tänkas arbeta med och börja leta efter jobbmöjligheter.

Om du är bra på att skriva kan du börja arbeta som content writer eller frilansskribent som det heter på svenska. Då skriver du artiklar för olika kunder som normalt publiceras på olika hemsidor. Du tar betalt per artikel eller jobb och kan tjäna en hygglig slant varje månad.

Hur fungerar det med skatten?

Något som du kanske inte så insatt i är hur det fungerar med skatter och registrering av företag. Det är många som inte heller vet hur det fungerar med moms för frilansare och att detta ska rapporteras in utöver din sedvanliga deklaration. Du kan välja att starta en enskild firma då du får ett momsnummer kopplat till ditt personnummer. Då är det ditt eget ansvar att deklarera varje år och sammanställa momsen. Faran med detta ligger i om något skulle gå snett. Då kommer du gå i personlig konkurs vilket även påverkar ditt privatliv. Tänk därför igenom noga om en enskild firma verkligen är det bästa valet.

Ta hjälp av ett annat företag

Idag finns det en smidig lösning för dig som vill frilansa. Du kan få hjälp att fakturera dina kunder för utfört jobb inklusive moms. Företaget skapar fakturorna och kan jaga kunderna ifall de skulle vara sena med en betalning. De ser också till att du får rätt summa utbetald till ditt bankkonto efter att allt är skattat och klart. Du slipper hålla på med en massa tråkig bokföring och kan lägga all tid på det du verkligen vill göra. Dessa företag gör ingen skillnad på vilken bransch du är i utan kan hjälpa dig oavsett vad du frilansar som. Jämför gärna olika alternativ innan du bestämmer dig vilket företag du vill använda dig av. Det kan skilja i vad som ingår och hur mycket de själva tar ut i avgift för sina tjänster.