Snabblån, räntetak och studielån

Det finns många olika typer av lån – ja, en hel uppsjö faktiskt. Särskilt när det kommer till lån utan säkerhet. Vad för nya regler är föreslagna gällande snabba lån? Och vad är nytt om studielån?

Den som vill låna pengar till något särskilt gör bäst i att jämföra olika långivare med varandra innan den tar beslut om vad för erbjudande som känns både bäst och mest lämpat för det som pengarna ska användas till. På Lånen.se går det att låna pengar och hitta bästa räntan, genom att göra just en större jämförelse. Det går dessutom att ta privatlån, snabblån, kontokredit, bolån och företagslån.

För den som ska ta ett snabblån kan det vara bra att veta att regeringen nu föreslår ett räntetak för just denna låneform. Något som är fördelaktigt för dig som konsument. Snabblånet är annars ett lån som du får snabbt och ska betala tillbaka snabbt, annars kommer räntorna och gör din belåning svår att betala av. Det inkommer dessvärre många ansökningar gällande obetalda snabblån till Kronofogden. Det man nu föreslår från regeringshåll är följande:

  • Regeringen föreslår ett tak för kostnader knutna till ett lån.
  • Kostnaderna för ett lån på 1 000 kronor får till exempel aldrig överstiga 1 000 kronor.
  • Ett lån på 1 000 kronor ska därmed inte kunna kosta låntagaren över 2 000 kronor totalt.

 

(källa: Svenska Dagbladet)

 

Olika typer av lån

När det kommer till studier finns i Sverige i stort sett bara en typ av lån, i alla fall om en vill ta ett statligt och förmånligt lån – nämligen studielån via CSN (Centrala studiestödsnämnden). Där kan du ansöka om både bidrag och ta lån för studier, körkort, hemutrustning för flyktingar. Ska du studera utomlands under en termin kan du söka för det, liksom om du går en sommarkurs.

Nyligen blev det klart med just CSN-lån för körkort i Sverige, något få länder kan erbjuda. Däremot i USA och Spanien, kan studielån som måste betalas tillbaka göra forna studenter skuldsatta, om de inte hittar jobb och kan betala tillbaka i tid. I särskilt Spanien är det högst ovanligt med studielån och det finns inte ett system för återbetalning som är lika skonsamt som det är i Sverige där. Om detta kan du läsa mer om här i en artikel i Sydkusten.