Plugga till journalist

Ett av de mest populära yrkena just nu, som många pluggar till och vill bli är journalist. Det råder en viss brist på arbetstillfällen för journalisterna, men ändå väljer så många att bli just journalister.

486124-on-the-air

Förr i tiden kunde i princip vem som helst bli journalist och egentligen kan även i dag vem som helst kalla sig för journalist. Men fler och fler arbetsgivare kräver att man faktiskt har en journalistisk utbildning innan man blir anställd. Många väljer dock att arbeta som frilans och då brukar det inte vara lika stor krav på utbildning, utan då brukar det istället vara populärt att man skriver riktigt bra och kommer med bra idéer på artiklar.

Plugga till journalist

Den som vill plugga journalistik kan göra det både på högskola och på folkhögskola. Det finns även många enstaka kurser som man kan ta för att bli en bättre journalist. Den mest populära och kända utbildningen för journalister har länge varit JMK i Stockholm och JMG i Göteborg. Det är Stockholms universitet och Göteborgs universitet som står bakom dessa utbildningar. Det finns även en populär journalistutbildning med flera olika inriktningar på Södertörns högskola. Läs mer. Utbildningarna varierar i längd mellan ett och tre år och utbildningen brukar oftast innefatta någon typ av praktik.

Var kan man få jobb?

När man väl har utbildat sig till journalist finns det många möjligheter att jobba inom olika områden.

  • Att jobba på någon tidning är många journalisters dröm och visst finns det god chans att man kan få jobb på just sin favorittidning. Utbildningen ger oftast kvalifikationer till att jobba med daglig press, fackpress och tidsskrifter.
  • När man är journalist brukar man även kunna arbeta som webbredaktör, även om det ibland kan krävas ytterligare kunskaper i publicering på webben.
  • TV och radio. Journalister brukar kunna gå rätt in i att agera researcher på både radio och TV. Vissa har även en fallenhet för att bli programledare, även om det kan kräva ytterligare kunskaper.
  • Många journalister väljer att bli egna företagare och säljer då in jobb till olika företag.