Så övertar du ett företag säkert

Av olika anledningar kan ett företag behöva överlåtas och i och med detta måste det ske enligt regelverket med avtal och dylikt. Med en advokat vid din sida slipper du oroa dig för att något går snett. Låt ditt livsverk leva vidare och låt någon annan ta över din verksamhet.

Att köpa upp ett företag kostar en del pengar men den som har bra koll kan göra en riktigt god investering. Du kan köpa ett företag billigt och bygga upp det och göra något bra med det igen. Ta reda på mer om företagsöverlåtelser hos Advokat24.

Den legala processen

Vid företagsöverlåtelser är det vanligt att komplexa frågeställningar dyker upp både för den som ska sälja och för den som ska köpa. Bland det viktigaste att tänka på är vilka transaktioner som ska göra samt vad du som ska sälja inte behöver skatta för om du säljer. Och du som köper måste hitta fel och egenheter med företaget så att du inte köper grisen i säcken. Båda dessa saker att tänka på hör ihop eftersom det kan ske dubbla avdrag.

Om försäljningen bara inbegriper en del av företaget eller gäller en liten affär på ca 100 000 kronor så är det betydligt enklare men om det handlar om en större affär kan det bli svårare.

Skatter och överlåtelser

Det som du alltså ska tänka mest på vid företagsöverlåtelser är hur skatterna påverkas både nationellt och internationellt. Ofta uppstår konflikter eftersom en fördel för den ena kan bli en nackdel för den andra. Det gäller också att affärsstrukturen passar in så att ni båda får så många lika fördelar som möjligt. Här gäller det att ta hjälp av en bra advokat för att skapa ett så bra avtal och en så bra överlåtelse som möjligt.