Vilken lön ska du ha?

Unga kvinnor förväntar sig låg lön och få har koll på vilken lön man faktiskt ska ha – så frågan är: har du den lön du faktiskt förtjänar och hur ska du göra för att höja lönen?

”Inom de flesta organisationer kommer din lön att ligga kvar på ungefär samma nivå så länge du inte får nya arbetsuppgifter. Det bästa tillfället att löneförhandla är därför innan du blir anställd. Då kan en lyckad förhandling leda till tusentals kronor mer i lönekuvertet” läs mer här.

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntSom citatet ovan säger så är det svårt att höja sin befintliga lön på sin arbetsplats om man inte fått eller tagit sig an nya arbetsuppgifter, och därför kan det vara värt att söka sig till ett nytt jobb om man anser sin lön för låg. Dock skriver Veckans Affärer om hur unga kvinnor inte förväntar sig en hög lön utan istället har låga löneförväntningar jämfört med männens förväntningar. Och skillnaden är på tusenlappar, något man förklarar genom de sedvanliga strukturella orättvisorna kring lön. En lösning på problematiken har man dock inte presenterat. Är man emellertid nyfiken på vad man bör tjäna i lön i sin tjänst så finns statistik att hitta hos till exempel lönestatistik.se där man kan söka på sin titel och yrkesroll för att se vad medellönen ligger på – så att man på så vis får en bild av vad man borde tjäna.

Hur ska man höja sin lön?

Nog för att det kan vara svårt att höja sin befintliga lön ska man dock inte tro att det är omöjligt. Vad knepet är, menar karriärcoachen Nina Jansdotter i Dagens Nyheter, att öva och vara förberedd innan lönesamtalet. Vad man till exempel kan göra tipsar hon är att skriva listor på argument varför man ska höja lönen och sedan öva med en kompis som får agera chef och sedan utvärdera dina argument. Skulle detta fortfarande inte fungera är det nog hög tid att byta jobb.