Studera dig rik

Fler och fler människor letar efter genvägarna till rikedom. En del tänker sig att kändisskap är nyckeln och att pengarna kommer med uppmärksamheten. Men bakom pengar ligger lika mycket utbildning som talang. I alla fall rent statistiskt.

Vill man ha en pool hemma och en framtid av ekonomisk säkerhet är det allra säkrast att läsa läxorna och plugga hårt inför tentorna. Skolan och det generella utbildningssystem som finns i Sverige är en förutsättning som i realiteten gör oss svenskar till Europas eller kanske världens bortskämda barn. Den som vill och kämpar med sina studier i svenska skolsystemet har alla förutsättningar att bli nästa stora näringslivstopp eller kläddesigner. Det man kallar genvägar i livet kan allt som oftast förr eller senare bli livets stora omvägar. Då det mesta man hoppar över en vacker dag kan komma ikapp en. Och då är det bara att lära om. Visst ska man leva medan man är ung. Självklart kan man drömma sig upp på Idol-scenen eller filma dokumentärfilmer med sin mobilkamera. Men där finns det ofta ändå plats för studier ändå. Sedan finns även de falla där talangen är så uppenbar och så stark att studierna antingen blir ointressanta eller kanske svårförstådda. De talangfulla unga i Sverige har ofta funnit sitt uttryck just i skolan eller i landets extensiva utbildningssystem. Om inte det kan de åtminstone ha tagit hjälp av skolan för sina mål. Så som övning i allmän disciplin eller sång och musik. Talangerna kanske utgör en mindre del av vår befolkning.

Men man får inte glömma att det finns en stor del med talang för studier. Nästan alla har en duktig student någonstans inom sig. I skolan kan den förfinas!